Fleet Road Terrace, Neave Brown

Fleet Road Housing

Fleet Road is another terrace style housing complex designed by Neave Brown. Fleet Road is more modern looking, and that can be attributed to the more modern design and the white coloring instead of the generic concrete look of Brown. Fleet Road also has similar rootop lounge areas like his designs for Medina.

18.36.54-Bashaw

This House was finished in 2010 for a client in Connecticut. The exterior is chocolate colored but in some lighting can appear almost wood like.  The floorplan is all open and the only thing that separates them is subtle differences in the floor elevation. All of the Interior is solid white oak and everything is of course custom. It honestly reminds of the Fortress of Solitude for Superman with the angles and openness to not only the outside but the living space. I feel like I could enjoy the scenery from this type of house and it’s craftsmanship. The 18.36.54 represent 18 planes, 36 points, and 54 lines that compose the structure.

What is Missing?

Maya Lin’s final memorial, known as “What is Missing,” aims to raise awareness about the loss of biodiversity and natural habitats on earth. Unlike her other projects, this one is virtual. It is intended to show the extraordinary loss of species and natural habitat due mostly in part to human activity. As an environmentalist, most of Maya Lin’s architecture has had a similar purpose of spreading environmental awareness. By collaborating with scientists as well as other environmentalists, Lin accurately depicts these problems on the website. The user is able to scan an area and see for themself the negative impact human life has had on a specific area. After studying Maya Lin, I have found this final project to almost perfectly define one of her goals as an architect, which is why I chose this piece.Unknown-2

Silver River

In 2009, Lin completed the project known as Silver River, located at MGM Mirage’s CityCenter in Las Vegas. This sculpture was an 84-foot cast of the Colorado River, made entirely of reclaimed silver. Lin intended for this project to spread awareness of the importance of conserving the Colorado River.htlin01

Above and Below

In 2007, Lin completed the project, “Above and Below,” an outdoor sculpture at the Indianapolis Museum of Art in Indiana. The sculpture was inspired by the underground water systems in Indiana. Lin saw the intricate water system as beautiful design and intended to recreate it. Her design consisted of a variety of different sizes of black painted aluminum tubing that hangs from the ceiling of the museum. Over 2,000 sq ft, the sculpture resembles the minimalist ideals and practices of Maya Lin.Unknown-1

Wohl Centre-Bashaw

 

This building was completed in 2005.  The building was Lebeskind’s only project in Israel at the time and represents an open book. It’s purpose is to hold a 1000 seat auditorium and as you can tell it makes use of bright and clean spaces. I admit this is not my favorite of his designs in part because of all the use of white and clean making it feel sterile to me but I appreciate the difficulty to design and build this type of structure and his creative mind.  One of the reasons for the stark design was to allow for easy transformation of space for various purposes. The windows themselves were even an expression of Hebrew letters which is yet another really cool detail.

Bicentennial Park

Maya Lin was commissioned by Ohio University to design a park located on campus. Lin’s design for the park is known as “Input,” and is in reference to the time she spent taking computer programming class at the university. The park is 3.5. It consists of 21rectangles, some raised and others depressed, meant to resemble that of a computer punch card. In addition, the rectangles have words and phrases conceived by Lin and her brother to reflect on their time at the university. Lin hoped the park would touch and inspire the students as well as show her appreciation towards Ohio University. The project was completed in 2004.Unknown

New York Times Building


 close up

The New York Times Building in New York City was designed by the Renzo Piano Building Workshop and FXFOWLE Architects in 2007 to be the fourth tallest building in New York City and the tenth tallest in the country. The New York Times Building is a steel-framed, state-of-the-art, environmentally green building in the shape of a cross. There is a screen of small ceramic rods mounted onaerial and ground up view the exterior of the glass on the southern, eastern, and western side of the building, leaving the steel frame exposed in the corner notches of the cruciform structure. These rods get further and further apart from each other from the base of the building to the top. This is what creates the unique appearance of depth when looking at the building. The ceramic used is aluminum silicate, which is extremely dense, durable, and cost effective. The ceramic is then coated with a finish that reflects light, resists weather, self-cleans, and changes color with respect to the sun and weather. Furthermore, there are Screen Shot 2015-04-13 at 12.00.53 PMsensors installed to monitor the position of the sun and move the shades accordingly. This unique double-skin curtain wall allows for floor to ceiling glass that provides beautiful views, plenty of natural light, and still reduces energy consumption by thirteen percent and reducing solar heat gain by thirty percent. If that isn’t impressive enough, the entire building is equipped with dimmable lights that will automatically dim in response to the brightness of the sun and the absence of people. Last but not least, the building uses underfloor air distribution which provides better quality air, more thermal comfort, and, you guessed it, saves energy. This building has to be one of my favorites.

Confluence Project

In 2000, Maya Lin agreed to be the architect for the Confluence Project, a series of outdoor installations and artworks placed at historical points along the Columbia and Snake Rivers located in Washington and Oregon. The project was meant to commemorate the history and culture of the Columbia River. Much of the concept was based on the history of the Native Americans who lived in that area as well as the famous stories of the Lewis and Clark expedition. Lin follows the path of the two explorers through the Columbia River Basin. Her purpose for the design was to create a better understanding of the past so that we can have a better future. As an environmentalist, Lin was able to restore natural environments while reimagining the past.header_planvisit_vancouver

Vietnam Veterans Memorial

While attending Yale University at age 21, Maya Lin won a contest to design the Vietnam Veterans Memorial. Her submission was one out of 1,400 others. The project was completed in October of 1982 and dedicated the following month. The structure is a black wall, made of granite that makes a V-shape cut into the earth. Lin was very particular with every detail of the wall. She chose for the monument to cut into the ground to look as if it were a wound, to symbolize the weight of loss from the war. Initially the design was very controversial for several reasons. One being the design was considered unconventional when compared to traditional war monuments. In addition, many people opposed Lin’s concept because of her being female as well as her Asian ethnicity. Due to amount of controversy over Lin’s design, Congress decided to add another, more traditional Vietnam Memorial to appease her opposition. Despite the controversy, her memorial was still ranked 10th on the list of America’s Favorite Architecture in 2007 by the American Institute of Architects. Fortunately, I have had the opportunity to see this memorial in person as a kid. Initially, I was indifferent about the design, but after learning about the meaning behind its conception I have grown to really like it.Vietnam-memorial

css.php